1. „Аз не съм ядосан.“
  Отричането на чувството на гняв е класическо пасивно агресивно поведение. Вместо да бъде директен и честен, когато го питат за чувствата му, пасивно агресивният човек настоява: „Аз не съм ядосан“ дори когато кипи отвътре.

 2. „Хубаво.“ „Както и да е“.
  Сърденето и оттеглянето от спор са основни стратегии на пасивно агресивния човек. Тъй като пасивната агресия е мотивирана от вярата му, че директното изразяване на гнева само ще влоши живота му, пасивно агресивният човек използва фрази като „Хубаво“ и „Както и да е“ за да изрази косвено гнева си и да предотврати пряка, емоционално честна комуникация.

 3. „Идвам!“
  Пасивно агресивните хора са известни с устно съгласяване с искането, но поведенческо забавяне на извършването. Ако всеки път, когато накарате детето да почисти стаята си, то весело казва: „Добре, идвам“, но след това не идва да свърши неприятното задължение, най-вероятно то използва финото пасивно агресивно изкуство на временното съгласие.

 4. „Не знаех, че имаш предвид веднага“.
  Пасивно агресивните хора са майстори на отлагането. Въпреки, че всички обичаме да отлагаме от време на време неприятните задачи, хората с пасивно агресивен характер разчитат на отлагането като начин за обезсърчаване на другите и/или измъкване от неприятни задължения, без да се налага директно да им откажат.

 5. „Ти просто искаш всичко да е перфектно.“
  Когато отлагането не е опция, по-сложната пасивно агресивна стратегия е задачата да се изпълни в срок, но по неприемлив начин. Например:

  Студент представя небрежно написано домашно

  Съпругът приготвя добре изпечена пържола за жена си, въпреки че знае, че тя я предпочита недопечена

  Служител драстично надвишава бюджета си по важен проект

  Във всички посочени случаи пасивно агресивният човек се съгласява с конкретно искане, но умишлено го изпълнява по неефективен начин. Когато го конфронтират, той защитава работата си, обвинявайки другите, че имат трудни или перфекционистки стандарти.

 6. „Мислех, че знаеш.“
  Понякога перфектното пасивно агресивно престъпление се прави с пропуски. Пасивно агресивните хора може да изразят гнева си тайно, като изберат да не споделят информация, която може да предотврати проблем. Като твърди, че не е знаел, човекът защитава своето бездействие, а същевременно изпитва удоволствие от неприятностите и страданието на противника си.

 7. „Разбира се, с най-голямо удоволствие“.
  Били ли сте някога в положението на обслужван клиент и привидно загрижен чиновник или супер любезен телефонен оператор Ви уверява, че проблемът Ви ще бъде решен? На повърхността служителят е отзивчив, но обърнете внимание на гневната му усмивка; зад кулисите той хвърля искането Ви в кошчето и подпечатва документите Ви с „ОТКАЗ“.

 8. „Справи се много добре за човек с твоето образование.“
  Двусмисленият комплимент е най-доброто социално приемливо средство, чрез което пасивно агресивният човек да те обиди дълбоко. Ако някой някога ви е казвал „Не се притеснявай, все още можеш да сложиш скоби дори и на твоята възраст“ или „Има много мъже, които харесват закръглени жени“, тогава знаеш колко „приятен“ е пасивно агресивният комплимент.

 9. „Аз само се шегувах“
  Като двусмисления комплимент, сарказмът е често срещан инструмент на пасивно агресивния човек, който изразява своята враждебност на глас, но по социално приемливи, косвени начини. Ако покажете, че сте засегнати от хапещия, пасивно агресивен сарказъм, враждебно настроеният шегобиец влиза в ролята на жертва и те пита „Не разбираш ли от майтап?“

 10. „Защо се разстройваш толкова?“
  Пасивно агресивният човек е майстор в това да запази спокойствие и да се преструва на шокиран когато другите, изнервени от индиректната му враждебност, изригват от гняв. Всъщност той изпитва удоволствие карайки другите да губят хладнокръвие и след това да тества техните „свръх реакции“.