„Чисто познание“ – Внимавайте какво пускате в мозъка си

 

Когнитивност. Очарователна дума за мислене.

Метакогнитивност. Друга очарователна дума, която означава мислене за начина, по който мислим. Нека да направим малко метакогнитивност ей така, за забавление.

Запаметяването се случва в мозъка, но не на едно място. То се случва във всички части на мозъка. Например, визуалната памет се случва в зрителния кортекс, където вход от зрителния нерв се превръща в зрително възприятие – това, което „виждаме“. Виждаме нещо и ако му реагираме и мислим за него, ние запомняме това, което виждаме.
Същото нещо се случва за телесните усещания, звуци, концептуални мисли, емоции и други видове на мисълта. Спомени от различни части на мозъка са свързани, така че можете да извикате мултимодален опит.
Друг начин да се мисли за паметта е да се разбере, че краткосрочната памет и дългосрочната памет са две различни неща. Краткосрочната памет трае само шест до десет секунди. Това дава време на останалата част от мозъка да свърже и да интегрира информацията. Ако това се случи, тогава краткосрочната памет се превръща в дългосрочна памет. Колкото повече информацията е свързана и интегрирана, толкова е по-лесно да се „достъпи“ или да се извика.
Ако интеграцията не се случи в рамките на тези няколко секунди, тогава усещанията, държани в краткосрочната памет, ще бъдат заменени с по-нови усещания. А старите усещания ще бъдат отмити завинаги.
Доста ефективно, а? Ако нещо не е от значение, мозъкът се отървава от него!
Важна мисъл за начина, по който мислим …

Бъдете внимателни на какво обръщате внимание. Мозъкът няма клавиш „Изтрий“! Ако интегрирате възприятие или мисъл в дългосрочната памет, това може да остане там до края на живота Ви. Като песен, която непрекъснато се върти в главата ти и те влудява. Или глупава телевизионна реклама. Или гледките и звуците около вас по време на много напрегнат или емоционален момент.
Чувал ли си за принципа приеми боклук/изхвърли боклук? Това тук е принципа на приеми боклук /задържи боклук.
Така че, ако нещо е важно за Вас и наистина искате да го запомните, обърнете му внимание за повече от десет секунди и мислете какво означава за Вас.
Ако Ви се случи нещо, което не искате да си спомняте, бързо се фокусирайте върху нещо друго. И внимавайте да не мислите за първото.
Не забравяйте, че ако пуснете нещо в мозъка си, то ще остане там за дълго време. Практикувайте „чисто познание“. За да контролирате това, което отива в дългосрочната Ви памет, внимавайте на какво обръщате внимание. „Просто кажете не“ на много безсмислици, помия, глупости и други подобни. Например, аз отказвам да чета някои книги или да гледам някои филми. И съм доволна да кажа, че нямам глупави мелодии в главата си.
Колкото повече разбирате как мислите, толкова по-добре ще контролирате как мозъкът Ви си върши работата.